Otrzymuj informacje ze świata g-funku

Bądź zawsze na bieżąco z aktualizacjami na stronie i nowymi inicjatywami G-funk.eu.
Wpisz poniżej swój adres e-mail i kliknij „zapisz się”.

MC Eiht

MC Eiht (właściwie Aaron Tyler) to raper z Compton. Był członkiem grupy Compton’s Most Wanted. Należy do Tragnew Park Compton Crips.

W wywiadzie powiedział, że jego ksywa była częściowo wzorowana na pseudonimie KRS-One.

Początki kariery

Karierę rozpoczyna w 1987 roku, kiedy wraz z Compton’s Most Wanted nagrywa utwór „This Is Compton”, do którego zostaje nagrany teledysk. 3 lata później wydają album „It’s A Compton Thang” na którym umieszczają ten kawałek.

W 1993 roku po dwóch albumach z CMW – „Straight Checkn’em” i „Music To Driveby” występuje w filmie „Menace II Society” jako A-Wax. Jego utwór „Streiht Up Menace” znajduje się na soundtracku do filmu.

Na „Straight Checkn’em” i „Music To Drive-By” nagrywa dwa dissy na DJ Quika: kolejno „Def Wish” i „Def Wish II”. W 1992 DJ Quik odpowiada na „Way 2 Fonky” w utworze o tym samym tytule. DJ Quik na swoim albumie daje tzw. „shout-out” dla MC Eihta, ale ten interpretuje to jako diss, więc postanawia odpowiedzieć Quikowi, który jest członkiem konkurecyjnego gangu  Tree Top Pirus.

Solowy debiut

MC Eiht wypuszcza swój pierwszy solowy album w 1994 roku. „We Come Strapped”, bo tak nazywa się krążek, zostaje uznany przez krytyków za jeden z najlepszych rapowych albumów w historii. Album uzyskuje status platyny, a kawałek „All 4 The Money” staje się zachodnim hitem. Na płycie znajduje się również kolejny diss na DJ Quika – „Def Wish III”.

W 1995 roku DJ Quik na swoim krążku „Safe + Sound” umieszcza dwa dissy na Eihta – „Dollaz + Sense” i „Let You Havit”. Ponadto dissuje Eihta na rozdaniu Source Awards. Tego samego roku Eiht nagrywa utwór „One Less Nigga”, który zostaje użyty do soundtracku horroru „Tales From The Hood”.

Kolejne albumy

MC Eiht

W 1996 roku wypuszcza „Death Treathz”. Nadzieje związane z albumem są ogromne, jednak problemy Eihta z wytwórnią sprawiają, że sprzedaje się o wiele gorzej od „We Come Strapped”.

Album to typowa gangsterka – Eiht przyznaje się do bycia członkiem gangu Tragniew Park Compton Crips w kawałkach „Ain’t Nuthin To It” i „Def Wish IV”, który był kolejnym dissem na Quika. W utworze „Thuggin It Up” opowiada historię dilera z pierwszej osoby.

Kolejny krążek Eiht wydaje rok później – „Last Man Standing”. Sprzedaje się słabo, ale zostaje dość dobrze przyjęty. Na albumie nie zabrakło znanych gości takich jak Daz Dillinger czy B-Real z Cypress Hill.

Po wydaniu albumu Eiht przenosi się do Hoo Bangin’ Records należącej do Mack 10, gdzie wydaje album „Section 8″. W tym samym roku MC Eiht występuje w filmie pt. „Thicker Than Water” jako Lil’ Ant. Nagrywa do filmu kawałek o tym samym tytule, który znajduje się także na „Section 8″.

Kolejna płyta Eihta – „N’ My Neighborhood” zostaje wydana rok później. Sprzedaje się świetnie biorąc pod uwagę bardzo słabą reklamę płyty.

Następnie Eiht odchodzi z Hoo Bangin’ i przenosi się do wytwórni Half Ounce Records, gdzie wydaje swój kolejny album „Tha8t’z Gangsta”. Płyta odnosi duży sukces, zdobywa złotą płytę i zostaje umieszczona na 75 miejscu w „Top R&B/Hip hop albums”.

Kolejna zmiana wytwórni wychodzi MC Eihtowi na dobre. „Underground Hero” wydany w D3 Ent. dobrze się sprzedaje i zostaje świetnie przyjęty. Zdobywa 54 miejsce na „Top R&B/Hip hop albums” i 24 w „Top Independent Albums”.

Niestety kolejny album – „Hood Arrest”, wydany razem z płytą DVD, sprzedaje się bardzo słabo. Głównie stało się tak przez kolejną zmianę wytwórni – po D3 Ent. dołącza do Lookin’ Up.

Kolejny album MC Eiht wydaje w Factor House Records. Płyta wychodzi pod pseudonimem Tony Smallz i nazywa się „Smoke In Tha City”. Eiht zaprasza wielu znanych raperów m.in. Spice 1, Daza czy Young Bucka.

Dwa tygodnie później wydaje już jako MC Eiht płytę „Veterans Day”. Nie odnosi ona większego sukcesu w sprzedaży jednak serwis Allmusic daje jej 4 na 5 gwiazdek. Jeszcze tego samego roku wraz ze Spice 1 wypuszcza płytę „Pioneers”.

Ostatnio

mceiht2

Kolejny krążek, „Affiliated” (wydany w 2006 r.), odnosi bardzo duży sukces i dostaje po 4,5 gwiazdki na 5 u CD Reviewers i SeekStores. Sprzedaje się dość dobrze, a na 6 kawałkach można usłyszeć starego kumpla Eihta – Chilla.

W tym samym roku wraz z Brotha Lynch Hungiem wydaje wspólny album „The New Season” pod nakładem Real Talk Entertainment.

W 2006 roku Eiht wydaje jeszcze 2 albumy – „Keep It Gangsta” we współpracy ze Spice 1 i „Compton’s OG”. Żaden z nich oprócz „Affiliated” nie odnosi większego sukcesu. Również w 2006 jako Compton’s Most Wanted wydają płytę „Music To Gang Bang”, która nie sprzedaje się zbyt dobrze.

Rok później nagrywa płytę „Representin'”, która również nie odnosi sukcesu.

W 2006 roku wraz z Goldie Lociem i Kamem zakłada grupę The Warzone.

Na początku 2009 roku wydaje mixtape – „All Starz & Strapz” na którym w utworach „Def Wish V pt. 1″ i „Def Wish V pt. 2″ dissuje swojego kumpla, Tha Chilla.

W 2013 roku wychodzi nowy album od MC Eihta – wyprodukowany przez DJ Premiera i Brenka album Which Way Iz West.

MC Eiht podkładał głos Ryderowi w grze GTA: San Andreas. W tej samej grze użyty został utwór „Hood Took Me Under” nagrany w 1992 z Compton’s Most Wanted.

MC Eiht współpracował z takimi raperami jak Brotha Lynch Hung, Spice 1, Goldie Loc, Snoop Dogg czy Mack 10.

Podyskutuj o MC Eihcie na forum

Dyskografia:

1990: It’s A Compton Thang  (z CMW)

1991: Straight Checkn ‚Em (z CMW)

1992: Music To Drive-By (z CMW)

1994: We Come Strapped

1996: Death Threatz

1997: Last Man Standing

1999: Section 8

2000: N’ My Neighborhood

2000: Represent (z CMW)

2001: Tha8t’z Gangsta

2002: Underground Hero

2003: Hood Arrest

2004: Smoke In Tha City

2004: Veterans Day

2004: The Pioneers (z Spice 1)

2006: Affiliated

2006: Representin’

2006: Compton’s OG

2006: Music To Gang Bang (z CMW)

2006: Keep It Gangsta (z Spice 1)

2006: The New Season (z  Brotha Lynch Hungiem)

2007: Representin’

2013: Which Way Iz West